• 04/01/2023

Σπατάλη Τροφίμων στην Καθημερινότητα: Συμβουλές και Κόλπα

Image Description

Σπατάλη Τροφίμων στην Καθημερινότητα:

5 Συμβουλές και Κόλπα

 

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει όχι μόνο τα οικονομικά μας αλλά και το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι το μέσο νοικοκυριό σπαταλά περίπου το 25% των τροφίμων που αγοράζει, το οποίο μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων στην καθημερινή σας ζωή. 

 

Εδώ είναι μερικές συμβουλές και κόλπα για να ξεκινήσετε:

 

 

#1 Σχεδιάστε τα γεύματά σας

 

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων είναι να προγραμματίζετε τα γεύματά σας εκ των προτέρων. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην αρχή κάθε εβδομάδας για να σκεφτείτε τι θα φάτε και φτιάξτε μια λίστα για ψώνια με βάση τα υλικά που θα χρειαστείτε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις υπερβολικές αγορές και να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε όλα τα τρόφιμα που αγοράζετε.



 

#2 Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σωστά

 

Η σωστή αποθήκευση τροφίμων είναι το κλειδί για να βοηθήσετε τα τρόφιμά που αγοράσατε να διαρκέσουν περισσότερο και να μειώσετε τη σπατάλη. Βεβαιωθείτε ότι τα αποθηκεύετε στο σωστό μέρος και σε σωστό δοχείο. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, ενώ τα ξηρά προϊόντα όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία. Επιπλέον, το να τυλίγετε σφιχτά το κρέας και το ψάρι και να τα αποθηκεύετε στην κατάψυξη μπορεί να βοηθήσει να τα διατηρήσετε φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.




#3 Χρησιμοποιήστε την κατάψυξη σας

 

Ο καταψύκτης του σπιτιού σας μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην καθημερινότητα σας. Εάν έχετε τρόφιμα που δεν θα μπορέσετε να φάτε πριν χαλάσουν, καταψύξτε τα για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα. Αυτό λειτουργεί καλά για πράγματα όπως το ψωμί, το κρέας και τα λαχανικά. Φροντίστε απλώς να αναγράφετε σε όλα την ημερομηνία, ώστε να ξέρετε πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε.

 

 

#4 Γίνετε δημιουργικοί με τα περισσεύματα

 

Μην αφήνετε τα περισσεύματα να πάνε χαμένα! Αντιθέτως, γίνετε δημιουργικοί και αξιοποιήστε τα σε νέα γεύματα. Για παράδειγμα, το κοτόπουλο που περίσσεψε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτα ή σάντουιτς και τα υπολείμματα λαχανικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε έναν γευστικό ζωμό. Αυτό όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων, αλλά μπορεί επίσης να σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα παρέχοντας έτοιμα συστατικά για το επόμενο γεύμα σας.

 

 

#5 Κομποστοποιήστε τα υπολείμματα τροφίμων

 

Εάν έχετε υπολείμματα τροφών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να καταψυχθούν, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τα κομποστοποιήσετε αντί να τα πετάξετε. Η κομποστοποίηση είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα των απορριμμάτων τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές, ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη λίπανση του κήπου σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας κάδος κομποστοποίησης, ο οποίος μπορεί να αγοραστεί ή να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά. Απλά φροντίστε να ερευνήσετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κομποστοποιηθεί για να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά.

 

Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στην καθημερινή σας ζωή δεν είναι μόνο καλή για το περιβάλλον, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα και να τρώτε πιο υγιεινά, καθώς προσέχετε περισσότερο τι καταναλώνετε. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και τα κόλπα, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά και να συμβάλλετε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, ακολουθήστε μας στα social media για να ενημερώνεστε!